Seguint les Eleccions Presidencials Americanes (amb i sense acreditació)

S’acosten unes noves Eleccions Presidencials als Estats Units d’Amèrica i aprofito per fer un cop d’ull a l’arxiu fotogràfic. Són imatges captades entre el 2012 i el 2017, els anys en els que més activament em vaig moure pels EUA, i en els que vaig tenir l’oportunitat de seguir d’aprop les campanyes d’Obama al 2012 i Trump al 2016.

Durant aquests anys vaig tenir la sort de poder assistir a grans actes com les convencions Demòcrata i Republicanes al 2016, però també minúsculs actes de candidats menors durant les primàries en les que en prou feines aconseguien reunir un centenar de seguidors.

Com vaig arribar a cobrir i seguir aquestes dues campanyes és prou difícil d’explicar. Però com tantes coses a la vida, van ser una suma de petites oportunitats que vaig tenir la sort d’anar enxampant tal i com van anar venint.

I és que cobrir de debò unes eleccions americanes en el terreny és tota una odissea que més val no plantejar-se. Els principals candidats es mouen entre estats a diari i només uns quants periodistes privilegiats poden seguir-los en els avions oficials. A la resta només ens queda l’opció de triar bé els events als que volem assistir i construir projectes que no requereixin ser allà on és el candidat de cada patit.

Però si un sap jugar bé les seves cartes segur que podrà trobar la manera de ser a prop dels protagonistes i, amb sort, trobar un bon angle per fer-li la foto. És molt més fàcil aconseguir-ho en els petits actes en zones rurals del país, molt menys massificats i més propers al públic que hi assisteix.

I com es pot cobrir el dia de les eleccions? Te l’has de jugar. El 2012, en un projecte per La Vanguardia, era a Utah. L’estat és molt conservador i normalment hi guanyen els Republicans, així que em vaig decantar per anar a la seu republicana a veure com anaven arribant els resultats.

El 2016, en aquella ocasió amb TV3, tot semblava indicar que Hillary seria la gran guanyadora i el Jacob K. Javits Convention Center de Nova York estava més que preparat per celebrar-ho amb centenars de periodistes acreditats. Tots sabem però, que no tot va anar com s’esperaven i que la “festa” va acabar amb plors i llàgrimes entre els seus (i sobretot les seves) seguidores.

…què passarà enguany? El que és segur és que aquesta vegada em toca seguir-les des de la llunyania assegut al sofà de casa.

1.Seguidor de Trump el 2016 venent samarretes. 2.Convenció Demòcrata de 2016 a Philadelphia, Pennsylvania. 3.Acte de Mitt Romney a Carolina del Sud (2012). 4.Punt de votació a Texas. 5.Acte de campanya de Bernie Sanders a Washington DC (2016). 6.Acte de Ron Paul, republicà, a Carolina del Sud (2012).

*Entrada originalment publicada a imonfort.com.
(Importada a elViatger.cat a març de 2021)